sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Školské toalety očami žiakov

15-05-2023

Hlavnou príčinou, ktorá účinne odstraňuje deti od používania školských toaliet, je predovšetkým ich stav. Deti a mládež sa najčastejšie sťažujú, že v kúpeľniach chýba toaletný papier a mydlo, nemajú ako osušiť ruky a niekedy dokonca aj to, že školské toalety sú špinavé. Druhou stranou mince je to, že veľa škôl nemá prostriedky na všeobecnú rekonštrukciu kúpeľní. Ťažkosti spojené s uspokojovaním základných fyziologických potrieb ovplyvňujú nielen pohodlie žiakov, ale predovšetkým predstavujú hrozbu pre ich zdravie a prispievajú k šíreniu chorôb.

Dôležité je, aby školy a inštitúcie zodpovedné za správu vzdelávacích zariadení pochopili, aký dôležitý je hygienický stav školských toaliet pre zdravie a dobrú psychickú kondíciu žiakov. Investovanie do vhodných hygienických zariadení, ako sú dávkovače tekutého mydla a sušičky na ruky, je nevyhnutné pre zabezpečenie žiakom primeraných podmienok pre uspokojovanie základných fyziologických potrieb.

Okrem toho by malo byť vzdelávanie v oblasti správnej osobnej hygieny súčasťou vyučovacieho programu. Študenti by mali byť informovaní o dôsledkoch nesprávnej hygieny a vedieť, ako sa starať o čistotu a hygienu v toaletách. Zavedenie hygienického povedomia medzi študentmi môže priniesť dlhodobé výhody a prispieť k zlepšeniu stavu školských toalet.

Ako študenti vnímajú hygienu v školských toaletách?

Britské školy

Výskumy uskutočnené vo Veľkej Británii Dr. Val Curtisom z London School of Hygiene and Tropical Medicine priniesli výsledky, ktoré viedli vedcov k vyvodeniu desivých záverov, ktoré jednoznačne ukazujú, že sa príliš nezaoberá čistotou školských toaliet. 36% opýtaných detí uviedlo, že toalety, ktoré musia používať, nikdy neboli čisté, 42% považovalo, že boli vybavené mydlom len občas a 19% - že tam vôbec nebolo žiadne mydlo. Už pri niekoľkých vyššie uvedených hodnoteniach je ťažké dospieť k akémukoľvek optimistickému záveru. Ale pozrime sa ďalej - takmer 40% dievčat vôbec nepoužívalo toalety, zatiaľ čo 16% chlapcov vyjadrilo svoje obavy z používania toalety, pretože vedia, že sa tam deje - mierne povedané - "nepríjemné veci". Tieto výsledky boli získané prieskumom stredoškolských študentov. Situácia v základných školách bola trochu lepšia.

Chýbajúce vybavenie v toaletách je spolu s nečistotami ďalším mínusom, ktorý posilňuje negatívne hodnotenia. Môže tiež byť príčinou iných rizík. Chýbajúce papierové utierky a najmä tekuté alebo peny mydlo bráni pravidelnému umývaniu rúk a môže viesť k náhlemu nárastu vírusových infekcií (vrátane vírusov žalúdka a čriev spôsobujúcich hnačky), infekcií u detí a tým pádom aj absencií z dôvodu chorôb. V tomto ohľade môžu byť najnebezpečnejšie riziká spojené s chrípkou. Ich pravdepodobnosť sa zvyšuje s poklesom úrovne hygieny. 

Polské vzdelávacie zariadenia

Podobné výskumy uskutočňovala vo Poľsku, Fínsku, Nemecku a Veľkej Británii švédská spoločnosť United Minds Sweden zo Stockholmu. Zúčastnilo sa 4350 ľudí, z toho 1117 respondentov (žiakov vo veku 7-19 rokov) z Poľska, ktorí spolu s rodičmi dostali elektronické dotazníky. Výsledky nie sú optimistické. 75% žiakov sa rozhodne nepoužívať školské toalety, kým sa neobjaví príležitosť použiť ju doma alebo u kamaráta. Objaviť sa v školskej toalete? Skutočne, len v situácii bez východiska. Takmer 30% žiakov priznáva, že ju používa maximálne 2-3 krát týždenne. 7% je presvedčených, že to nikdy neurobia.

Nemáme teda pochybnosti, že zvládnutie problému špinavej a nepríjemne páchnúcej školskej toalety je jedným z prioritných úloh. V opačnom prípade sa žiaci budú nekonečne zaoberať ťažkým rozhodovaním medzi použitím toalety a zadržiavaním potreby. V súčasnosti až 45% detí sa prikláňa k druhej možnosti, aj keď tento výber je spojený s vysokou cenou v podobe dlhotrvajúceho nepohodlia.

Výsledkom dlhodobo katastrofálneho stavu školských toaliet je rastúce nezadovolenie medzi študentmi, ktoré dosiahlo úroveň 58%. Študenti tvrdia, že ich stav je buď zlý, alebo aspoň nie veľmi dobrý, najčastejšie sa sťažujú na neustály nedostatok toaletného papiera (56%), na nedostatok možnosti vysušenia rúk po umytí (63%)

A tento, ako vidno, najčastejší dôvod nezadovolenia sa prekrýva s ďalším problémom, ktorý spočíva hlavne na strane tých, ktorí riadia vzdelávaciu inštitúciu. Ide, samozrejme, o dilemu súvisiacu s práve spomínaným sušením rúk. Vždy vedie k položeniu rovnakých otázok. Čo si vybrať: papierové utierky alebo elektrické sušičky na ruky?

Ktoré hygienické zariadenia sú lepšie pre školské toalety?

Tekuté mydlo vždy k dispozícii!

Prvou a kľúčovou záležitosťou by malo byť zabezpečenie prístupu študentom k dávkovačom tekutého mydla, ktoré nikdy nebudú chýbať. Záležitosť sa zdá byť zrejmá, ale realita ukazuje, že v škole je tekuté mydlo niekedy nedostatkový tovar. Podobne to vyzerá aj s toaletným papierom alebo papierovými utierkami, ak sú práve k dispozícii v umývárni. Študenti sa sťažujú, že ich neustále chýba. V takejto situácii sa najčastejšie vyrovnávajú používaním hygienických vreckoviek alebo papierových utierok, ak sú k dispozícii, čo je, ako vieme, nie je ľahko rozpustný materiál a môže spôsobiť upchávanie odpadových rúr. Školy často odmietajú zodpovednosť tvrdiac, že poskytujú deťom a mládeži mydlo a toaletný papier, ale tieto sú zničené a plytvané. V tomto prípade však stojí za to zamyslieť sa nad edukačnou úlohou vzdelávacích zariadení.
 
Aby sa vyhli takýmto situáciám, môžete si vybrať riešenia, ktoré sa v školách osvedčia. Investícia do lepšieho dávkovača mydla, napríklad vyrobeného z nerezovej ocele alebo plastu, ale automaticky dávkujúceho mydlo, sa oplatí. Môžete sa tiež rozhodnúť pre pojemníky na toaletný papier v listoch alebo držiaky toaletného papiera s brzdou, ktorá obmedzuje nadmerné rozvinutie papiera.

Sušičky na ruky alebo papierové utierky?

Zostáva ešte otázka, ako majú žiaci osušovať svoje ruky. Najhoršie, čo im môžeme poskytnúť na utieranie rúk, je oblečenie alebo povolenie opustiť toaletu s mokrými rukami. Sušenie rúk je rovnako dôležité ako ich umývanie, pretože na vlhkých rukách sa baktérie rozmnožujú oveľa rýchlejšie.  
 
Sušičky na ruky, ktoré sa prvýkrát objavili v roku 1948, sú dnes v školách bežne používané z mnohých dôvodov. Ich hlavné výhody sú ekonomickosť a ekologickosť. Sušičky sú oveľa lacnejšie na prevádzku ako podávače papierových uterákov a na rozdiel od nich nevytvárajú také množstvo odpadu. Tým menej negatívne ovplyvňujú životné prostredie a sú zároveň menej náročné pre údržbu, pretože sa stáva, že žiaci rozhadzujú použité uteráky.
 
Ešte nedávno bolo niekoľko žiakov negatívne naladených k sušičkám na ruky. Mladšie deti sa jednoducho báli, staršie boli nespokojné s dĺžkou času sušenia rúk (20-40 sekúnd). Technologický pokrok umožnil vyriešiť tieto prekážky. Výrobcovia ich neustále vylepšujú, čo umožňuje účinným sušičkám na ruky vysušiť ruky v priebehu niekoľkých až desiatich sekúnd. K dispozícii sú tiež sušičky s nízkou hladinou hluku. Určite je to faktor, ktorý zlepšuje pohodlie predškolákov a detí v 1. a 3. ročníku. Okrem toho pevné obaly chránia mechanizmus sušičky pred vonkajším poškodením.
 
Niektoré zariadenia sa rozhodnú používať obe riešenia, avšak po prvé je to nákladné a po druhé, keď majú na výber medzi sušičkou na ruky a papierovými utierkami, deti sa zvyčajne rozhodnú pre druhú možnosť. Najlepším riešením z ekonomického a praktického hľadiska sa zdajú byť sušičky na ruky, ale v niektorých zariadeniach je možné sa rozhodnúť aj pre papierové utierky, najmä v toaletách určených pre mladších študentov. V takom prípade však stojí za to investovať do lepšieho držiaka, ktorý obmedzuje spotrebu náplní.

Inštalácia sušičiek na ruky

Prvé otázky, na ktoré si treba v súvislosti s inštaláciou sušičiek v škole odpovedať, sa týkajú ich počtu a umiestnenia. Prijíma sa, že optimálnym počtom, ktorý zabráni vytváraniu dlhých radov, je inštalácia jednej sušičky na dve alebo tri umývadlá.

Spôsob inštalácie sušičky závisí hlavne od modelu zariadenia, ale aj od rozmiestnenia sieťových káblov v miestnosti. Napriek tomu to zvyčajne nie je príliš náročná úloha vzhľadom na konštrukciu sušičiek. Aj po inštalácii sú činnosti súvisiace s ich údržbou zvyčajne minimálne. Na inštaláciu stačí elektrikár s oprávnením na montáž. Väčšina súčasných modelov sušičiek dostupných na trhu je navrhnutá tak, že pri inštalácii je potrebný len jeden otvor v stene pre káblovú inštaláciu. Dokonca aj pri modeloch na inštaláciu do steny sú použité konštrukčné riešenia, ktoré nevyžadujú veľké úsilie.

Všetky sušičky, bez ohľadu na model a typ miestnosti, by mali byť inštalované tak, aby vnútorné komponenty boli presne zakryté a nedostupné. Mechanizmus musí byť vnútorne uzemnený. Vstup vzduchu by mal zabrániť vniknutiu cudzích predmetov, vyhrievací mechanizmus by mal byť umiestnený v obudove, ktorá ho chráni pred vandalizmom. Z bezpečnostných dôvodov by materiály použité na výrobu zariadenia nemali byť krehké, ale namiesto toho by mali byť ľahké a odolné voči korózii.

Automatické spustenie pomocou infračerveného snímača okrem zvýšenia ekonomickej hodnoty zariadenia chráni pred prehriatím. Na tento účel sa používajú aj termostaty, ktoré kontrolujú prevádzku a v prípade prekročenia povolenej teploty vypnú zariadenie, čo zvyšuje bezpečnosť používania. Niektoré sušičky majú tiež ďalšiu funkciu blokovania, ktorá ukončí prevádzku zariadenia, ak sa ruky neodstránia v správnom čase, prekračujúc čas sušenia.

Súčasné sušičky sú veľmi ekonomické zariadenia. Novšie modely spotrebúvajú približne 12,5 A, staršie zase od 17 do 18 A. Pracujú na frekvencii 50/60 Hz. Náklady na prevádzku sú relatívne nízke a je to jedna z najväčších výhod takéhoto riešenia. Denná spotreba energie jednej sušičky sa počíta v centoch. Na porovnanie - náklady rovné jednej kilowatthodine predstavujú prácu až 240 sušičiek. Samozrejme, počiatočná cena sušičky bude vyššia ako cena jedného balenia papierových uterákov. Avšak s každým ďalším cyklom, vzhľadom na potrebu dopĺňania uterákov, sa náklady na prevádzku sušičky v porovnaní s dávkovačmi budú znižovať, až sa situácia obráti. V prípade uterákov je tiež potrebné zohľadniť nákup pojemníkov na papierové uteráky a košov na odpadky.
 
Marcel Apola
Všetky práva vyhradené. Žiadna časť publikácie (text, grafika, obrázky, fotografie, súbory a iné údaje) prezentované v internetovom obchode OLE.PL nesmie byť kopírovaná alebo šírená v žiadnej forme a spôsobom bez predchádzajúceho súhlasu. Všetky ochranné známky, grafické znaky, vlastné názvy a iné údaje sú chránené autorským právom a patria ich vlastníkom.