sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Unisex toaleta, tedy jedna pro všechny.

06-09-2023

Debata o výhodách a nevýhodách "toalet pro všechny pohlaví" probíhá již dlouho. Otázka rozmanitosti pohlaví se totiž objevuje téměř každý den, když jdeme na veřejnou toaletu. Zjistěme, jak tento konflikt lze vyřešit prostřednictvím návrhu unisex toalet a jak se to dělá dnes v Německu.

Kultura užívání toalety vždy byla utvářena společenskými konvencemi a rituály. V starověkém Římě se sedělo vedle sebe na mramorových latrínách a "vyřizovaly se záležitosti". Až do 18. století lidé vyřizovali své potřeby venku na čerstvém vzduchu. Díky vynálezu splachovací nádrže se užívání toalety stalo více soukromým a bylo přesunuto za zavřené dveře. Oddělené toalety pro muže a ženy v veřejném prostoru byly zavedeny až v 19. století ve Velké Británii, kdy ženy začaly pracovat. Podle morálních norem viktoriánské éry byly ženy považovány za vyžadující ochranu.

Nové směrnice VDI pro návrh unisex toalety

Vzhledem k současným diskusím o "genderové rozmanitosti" se objevuje otázka, zda a jak lze přepracovat dosud oddělené toalety v veřejných prostorech, aby je mohly volně užívat také osoby s nebinární, intersexuální a transpohlavní identitou. V Německu se tato debata rozvinula v létě 2022. Revize směrnic VDI 6000 Německým inženýrským svazem nyní popisuje také návrh toalet bez rozdělení podle pohlaví v veřejném prostoru. Ministerstvo práce a sociálních věcí také doplní předpisy v této oblasti. V současné době platí norma, že společná toaleta může být instalována pouze v podnicích s pěti a méně zaměstnanci. V opačném případě je nutné instalovat oddělené toalety.

Toalety unisex v budovách veřejného sektoru mají své výhody a nevýhody. Mezi výhody patří rovnost pohlaví a zabránění diskriminaci. Osoby, které se neidentifikují s jedním pohlavím, intersexuální a transsexuální, už nemusí vybírat pohlaví při používání toalety a riskovat vylučující reakce. Také rodiče s dětmi mohou snadněji a bez konfliktů zájmů využívat tyto veřejně přístupné objekty. Navíc, unisex toaleta zabírá mnohem méně místa. Podle Dirka Lange z Kadawittfeldarchitektur se dá ušetřit až 40% plochy ve srovnání s oddělenými toaletami. Ukazuje se, že jsou dokonce čistší, jak ukazují zkušenosti ze školy Sägefeldschule v Ulmu. Další výhodou je, že by se díky tomu mohly vyhnout typické fronty před toaletou pro ženy.

Ochranné zóny pro ženy

Ale existují obavy, že společné toalety zbaví dívky a ženy bezpečných prostorů. "Pod záminkou rozmanitosti a inkluzivity jsou porušována práva žen na soukromí, důstojnost a bezpečnost", píše například Hanna Dahlberg na feministické stránce stoerenfriedas.de. Feministky zdůrazňují, že oddělené toalety jsou úspěchem v oblasti práv žen. Existují také další argumenty. Organizace spojených národů konstatuje, že v globálním jihu dívky chodí do školy především tehdy, když jsou tam oddělené, uzamykatelné toalety. Zejména v jiných kulturách s odlišnými zvyky a náboženstvími, například v muslimských zemích, je těžké si představit odřeknutí se oddělených toalet.

Rozšíření v veřejných budovách, vzdělávacích zařízeních, kancelářích

V zemích skandinávských jsou univerzální toalety již široce rozšířené, stejně jako v Austrálii, Novém Zélandu a některých státech USA. Toalety v letadlech a vlacích a také toalety pro osoby s postižením jsou přirozeně bez rozdělení podle pohlaví. Například stát New York se v roce 2016 rozhodl přeměnit všechny existující jednolůžkové veřejné toalety na toalety pro všechna pohlaví. Berlín se také v roce 2016 rozhodl zavést univerzální toalety v budovách veřejného sektoru. V posledních letech se zejména vzdělávací instituce, jako jsou školy a vysoké školy, v Německu vyznačovaly zavedením společných toalet - zejména mladí lidé, kteří jsou zvláště zajímáni otázkami pohlaví. V kancelářích jsou společné toalety mnohem méně běžné.

Příklady použití

Existují však příklady: kancelář americké internetové společnosti Mozilla, navržená firmou De Winder Architekten, má taková hygienická zařízení. Německý Fotbalový svaz také představuje různorodou toaletu na svém novém kampusu ve Frankfurtu nad Mohanem. To zdůvodňuje tím, že díky tomu "se u nás cítí všichni vítáni a mohou bez problémů využívat toaletu". Nicméně většinou jsou k dispozici také oddělené toalety pro obě pohlaví.

Různorodost variant

Projekt unisexové toalety se může lišit od tradičních toalet, ale nemusí. Záleží na tom, zda se jedná o existující infrastrukturu nebo novou budovu, o jednotlivé nebo víceúčelové toalety a kolik lidí z nich využívá. A konečně se směrnice liší v závislosti na typu veřejné budovy. Samotná toaleta jako produkt je pohlavně neutrální, jak říkají ve společnosti Villeroy & Boch. Proto se forma produktu nezmění. V případě mušníků je to jiná diskuze, i když existují samozřejmě mušníky pro ženy. Ale o tom více později. Většinou se jedná o existující objekty: Pokud to stavební předpisy umožňují, můžete poskytnout oddělené toalety pro všechny, změnou jejich názvu. Existují různé varianty: například můžete poskytnout toaletu pro ženy pro všechny. Lepší je však přeměnit mužskou toaletu na unisexovou toaletu, aby se zachovala ochranná zóna pro ženy. Praxe však ukazuje, že tímto způsobem se udržuje rozdělení podle pohlaví. Samozřejmě, obě toalety, mužská a ženská, lze také přizpůsobit pro univerzální použití. Poskytnutí toalety pro osoby s postižením pro všeobecné použití není doporučeno z důvodu ochrany před diskriminací.

Přeměna pomocí piktogramů

Bez ohledu na rozhodnutí, přeměna spočívá v novém označení. Ověřené a preferované názvy pro nebinární komunitu jsou "Toaleta pro všechny pohlaví", "WC pro všechna pohlaví" nebo jednoduše "WC" nebo "Toaleta". Také se používají piktogramy. V Muzeu moderního umění ve Frankfurtu jsou nyní na toaletách nálepky s odpovídajícími hygienickými zařízeními. V jiných místech jsou přidávány typické symboly pohlaví pro ženy a muže. Nicméně zde existuje mnoho variant pro nebinární osoby. Často lze vidět piktogram, který zobrazuje člověka v jedné polovině v kalhotách a v druhé v sukních. To se odkazuje na genderové stereotypy a proto by mělo být kriticky hodnoceno.

Doporučení pro návrh toalet pro všechna pohlaví

Nejjednodušší je při stavbě nových toalet: pak lze navíc zařídit "toaletu pro všechny pohlaví". Je třeba dodržovat určitá projektová pravidla, aby se zajistila ochrana, soukromí a splnily se hygienické požadavky uživatelů a uživatelů. Osvědčilo se dobře zajištění průhlednosti v předsíni toalety: prostor se umyvadly by měl být částečně nebo zcela viditelný zvenčí. To poskytuje pocit bezpečí před případnými útoky. Tento prostor by také neměl být příliš těsný: více místa je příjemnější pro uživatele, protože nemusí být příliš blízko sebe. Pokud je k dispozici dostatečné množství místa, umyvadla lze umístit do jednotlivých kabinek. To poskytuje ještě větší soukromí, ale je to dražší.

Poté je hlavním rozhodnutím instalace mušlí. Zastánci zdůrazňují jejich úsporu místa. Nicméně mušle pro muže jsou výrobkem, který je specifický pro jedno pohlaví. Ti, kteří chtějí navrhovat pro všechna pohlaví, by měli alespoň umístit mušle za zavřené dveře, pokud ne úplně z nich vzdát. Mnoho žen a osob mimo binární normy se často necítí pohodlně při pohledu na typicky mužský moč v postoji stojícím. Toaletní kabiny jsou však k dispozici pro všechny. Při návrhu kabin je třeba dbát na stěny a dveře sahající od podlahy až po strop. Ty poskytují ochranu jak před pohledy, tak zvuky. Jejich konstrukce však může být složitější, zejména pokud jde o osvětlení a klimatizaci. Doporučuje se také vybavit každou toaletu samostatnými, uzavíratelnými kontejnery na odpad, aby ženy nemusely přenášet použité tampony nebo vložky do koše v předsíni.

Výzkum zaměřený na uživatele na začátku

Jisté je jedno: neexistuje jedno univerzální řešení pro toaletu pro všechny. Je to především kulturní úkol, který vyžaduje pečlivou analýzu potřeb a zaměření na uživatele a promyšleného návrhu. Diskuze jsou nevyhnutelné - budou zastánci a odpůrci, zejména na začátku. Je třeba vyslechnout obě strany a respektovat je; rozhodnutí budou různá. Pokud se zohlední konkrétní požadavky na návrh toalet pro všechny pohlaví, společenská akceptace se zvýší po jejich použití. "Přijetí všech pohlaví souvisí s bezpečnou intimitou. Když je zajištěna, můžeme se zaměřit na estetický design a dobrou funkčnost vybavení koupelny", shrnuje Roger Furrer, ředitel globálního marketingu výrobce sanitární keramiky Laufen ze Švýcarska.

Polecane artykuły

Unisex toaleta - co to je, jaký má symbol a je to dobré řešení pro školu a práci?

Unisex toaleta - co to je, jaký má symbol a je to dobré řešení pro školu a práci?

15-07-2022
Vybavení veřejných toalet - bezdotyková zařízení, která zlepší hygienu.

Vybavení veřejných toalet - bezdotyková zařízení, která zlepší hygienu.

15-05-2023
Nepostradatelné vybavení a označení veřejných toalet

Nepostradatelné vybavení a označení veřejných toalet

16-05-2023