sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Taborety a sedadlá pre osoby s postihnutím.

05-10-2023

Robia to, že používanie toalety je jednoduchšie, príjemnejšie a menej stresujúce. Stále častejšie môžeme vidieť inštalácie alebo predmety, ktoré zlepšujú používanie sprchy pre osoby s obmedzenou schopnosťou. Keď si myslíme na produkty určené pre tieto účely, veľa ľudí sa rozhodne kúpiť stoličku alebo sedadlo do sprchy, čím poskytujú potrebným osobám pohodlie a bezpečnosť, ktoré sú v kúpeľni najdôležitejšie. Preto je dôležité vybrať si kvalitný produkt, ktorý má Hygienický certifikát PZH a certifikát CE.

1. Skladacie sedadlá

Skladacie sedadlá sú funkčné riešenie pre osoby s invaliditou, ktoré chcú používať sprchovací kút v pohodlných a bezpečných podmienkach. Sedadlo bude najvhodnejšie pre toalety a miestnosti s menším priestorom, kde každý centimeter má význam. Tu sú niektoré kľúčové kritériá, ktoré je potrebné zohľadniť pri výbere takéhoto sedadla:

a) Kvalita

  • Stabilita: Veľmi dôležité je, aby sedadlo bolo stabilné a pevne sa držalo na povrchu podlahy. Protiklzné nožičky zabezpečujú bezpečné používanie a eliminujú riziko prevrátenia.

  • Vytrvalosť: Sedadlo by malo byť schopné uniesť určitú váhu používateľa. Pred kúpou je dobré skontrolovať maximálne zaťaženie, ktoré daný model zvládne.

  • Trvanlivosť: Vysoká kvalita spracovania zaručuje dlhú životnosť produktu. Je vhodné vyberať produkty od renomovaných výrobcov, ktorí sú známi svojimi trvanlivými riešeniami.

b) Materiál

  • Nerezová oceľ: Je to jeden z najpopulárnejších materiálov, pokiaľ ide o sedadlá sprchových kútov. Nerezová oceľ je odolná voči hrdzi, ľahko sa čistí a veľmi odolná. Jej hlavnou výhodou je odolnosť voči vlhkosti.

  • Plast: Ľahké sedadlá vyrobené z umelého materiálu sú ľahko ovládateľné a udržiavané. Avšak je dôležité si overiť, že použitý plast je odolný a nebude sa deformovať pod vplyvom váhy používateľa.

  • Hliník: Je to ľahký a odolný materiál, často používaný na výrobu sklápacích sedadiel sprchových kútov. Má tú výhodu, že je odolný voči korozií.

2. Sprchové stoličky

Sprchovacie stoličky sú veľmi praktickým riešením pre ľudí, ktorí potrebujú podporu počas kúpeľa, ale nechcú alebo nemôžu nainštalovať trvalé stoličky v kúpeľni. Tieto malé, ale solídne stoličky umožňujú pohodlné používanie sprchy. Tu sú kľúčové kritériá, ktoré treba zvážiť pri výbere sprchového stoličky:

a) Kvalita

  • Stabilita: Stoličky by mali byť stabilné, aby sa predišlo riziku prevrátenia počas používania sprchy. Dôležité sú protišmykové nožičky a široká základňa, ktorá zabezpečí bezpečnosť pre používateľa.

  • Regulácia výšky: Možnosť regulácie výšky stoličky umožňuje prispôsobiť ju individuálnym potrebám používateľa, čo zvyšuje pohodlie pri kúpeli.

  • Vytrvalosť: Stolička by mala byť schopná uniesť určitú váhu používateľa. Informácie o maximálnej záťaži, ktorú daný model zvládne, sú zvyčajne uvedené v špecifikácii produktu.

b) Materiál výroby

  • Plast: Plastové taburety sú ľahké, ľahko sa čistia a relatívne lacné. Je však dôležité skontrolovať, či je materiál odolný voči vlhkosti a či nehrozí deformácia pod váhou používateľa.

  • Nerezová oceľ: Je to veľmi odolný materiál, ideálny pre vlhké kúpeľňové podmienky. Taburety vyrobené z tejto ocele sú odolné voči korozií, čo predlžuje ich životnosť. Môžu byť ťažšie ako plastové varianty, ale sú oveľa stabilnejšie.

  • Hliník: Je to ďalší často používaný kovový materiál pri výrobe sprchových taburetov. Vďaka svojej ľahkosti je ľahko prenosný, pričom si zachováva odolnosť voči korozií..

Pri výbere taburetu alebo sedadla do sprchy je potrebné zvážiť, ktorý produkt bude pre nás najlepší. Mali by sme si uvedomiť, že taburet zvyčajne zaberá viac miesta a preto nie je odporúčaný pre sprchovacie kúty s malou plochou. Ak máme v miestnosti dosť miesta, taburet bude dobrým výberom. Sedadlo na druhej strane môžeme ľahko namontovať na akékoľvek miesto. To má mnoho výhod, pretože sami rozhodneme, v ktorom rohu sa bude najlepšie hodiť. Pri používaní vane môže byť sedadlo naším favoritom, pretože existujú modely špeciálne navrhnuté pre takéto použitie.

Zhrnutie

Sedadlá a taburety do sprchy pre osoby s obmedzenou pohyblivosťou sú nevyhnutnou súčasťou vybavenia každej kúpeľne, ktorú používa osoba s obmedzenou pohyblivosťou. Pomáhajú zabezpečiť bezpečnosť, pohodlie a nezávislosť. Je dôležité dobre zvážiť, ktorý z týchto dvoch produktov bude najlepší, pričom sa zohľadnia kritériá uvedené v článku. Treba si uvedomiť, že iba produkty s certifikátom PZH boli testované a sú úplne bezpečné. Správne vybrané sa stanú neoceniteľnou pomocou.

Polecane artykuły

Jak zaprojektować toaletę dla niepełnosprawnych? Wymiary, przepisy

Jak zaprojektować toaletę dla niepełnosprawnych? Wymiary, przepisy

20-06-2023
Rodzaje poręczy dla niepełnosprawnych

Rodzaje poręczy dla niepełnosprawnych

26-09-2018
Kúpeľňa bez bariér - požiadavky na kúpeľňu pre osoby s obmedzenou schopnosťou v bytoch

Kúpeľňa bez bariér - požiadavky na kúpeľňu pre osoby s obmedzenou schopnosťou v bytoch

24-02-2023
Toaleta z dostępem dla osób niepełnosprawnych – istotne wyposażenie

Toaleta z dostępem dla osób niepełnosprawnych – istotne wyposażenie

08-04-2019