sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Koľko podchloridu sodného je potrebné na dezinfekciu studne?

01-10-2023

Dezinfekcia studní je nevyhnutným procesom udržiavania čistoty a bezpečnosti pitnej vody, ktorý pomáha predchádzať vývoju patogénov a iných škodlivých mikroorganizmov. Jedným z najčastejšie používaných prostriedkov na dezinfekciu studní je podchlorid sodný. Tento článok predstaví, koľko podchloridu sodného je potrebné na správne a účinné čistenie studní.

Kúpte si podchlorid sodný v našom obchode!

Podchlorát sodíka: Čo je a ako funguje

Podchlorát sodíka, známy tiež pod chemickým vzorcom NaOCl, je neorganická chemická zlúčenina, ktorá sa široko používa ako dezinfekčný a bieliaci prostriedok. Antimikrobiálne a oxidačné vlastnosti podchlorátu sodíka ho robia veľmi účinným v boji proti rôznym patogénom, nielen v domácom prostredí, ale aj v priemysle.

Štruktúra a vlastnosti

Podchlorát sodíka je alkalický, silne oxidačný roztok, ktorý je relatívne stabilný pri skladovaní pri izbovej teplote. Skladá sa z iónov sodíka (Na+), podchlorátu (ClO-) a vody. Vodný roztok podchlorátu sodíka sa často disociuje, vytvárajúc kyselinu hypochlórovú (HOCl), ktorá je hlavnou aktívnou zložkou bieliacich prostriedkov a dezinfekčných prostriedkov.

Použitie

Najznámejším použitím podchlorátu sodíka je oxidácia, bielenie farieb a odstraňovanie škvŕn. Je tiež široko používaný na dezinfekciu povrchov v domácnosti, kancelárii alebo škole, ako aj v širšom priemyselnom kontexte, napríklad v potravinárskom a zdravotníckom priemysle, na kontrolu mikrobiologického znečistenia.

Iným dôležitým použitím podchlorátu sodíka je dezinfekcia vody. Používa sa na chlorovanie pitnej, bazénovej a odpadovej vody, kde účinne eliminuje mnoho druhov baktérií, vírusov a iných patogénov.

Bezpečnosť a životné prostredie

Podchloran sodíka je všeobecne bezpečný na použitie, ale vždy ho treba používať podľa odporúčaní výrobcu a dodržiavať príslušné bezpečnostné opatrenia. Môže spôsobiť podráždenie očí, kože a dýchacieho systému a dlhodobé vystavenie môže viesť k zdravotným problémom.

Pretože podchloran sodíka je biologicky rozložiteľný a rozkladá sa pod vplyvom slnečného svetla, všeobecne sa považuje za bezpečný pre životné prostredie. Treba však mať na pamäti, že vo veľkých množstvách môže byť škodlivý pre vodné organizmy, preto musí byť jeho použitie riadne riadené.

Skontrolujte našu ponuku čistiacich prostriedkov!

Dezinfekcia studní pomocou podchloranu sodíka: podrobný sprievodca

Dezinfekcia studní pomocou podchloranu sodíka, tiež nazývaná šoková chlorácia, je populárna a účinná metóda udržiavania bezpečnosti a čistoty pitnej vody. Využíva podchloran sodíka, zložku domáceho bieliaceho prostriedku, ako silný oxidačný činidlo schopné eliminovať baktérie, vírusy a iné škodlivé mikroorganizmy. Tu je spôsob, ako túto metódu použiť.

Množstvo podchloranu sodíka na použitie

Podľa výskumov New Mexico State University sa odporúča použiť približne 1,9 litra roztoku podchloranu na každých 30 metrov hĺbky studne. Napríklad, ak má studňa hĺbku 90 metrov, na jej dezinfekciu bude potrebných približne 5,7 litra roztoku.

Podľa informácií poľského Sanepidu je potrebné na každý meter hĺbky studne odmerať množstvo podchloridu podľa nasledujúcej tabuľky:

Priemer studne v cm: Množstvo podchloridu sodného na meter hĺbky
80 300g - 1 pohár
90 400g - 1 a 1/4 pohára
100 500g - 1 a 1/2 pohára
120 700g - 2 a 1/4 pohára

Príprava roztoku

Podchlorid sodný musí byť správne zmiešaný s vodou pred vložením do studne. Miešanie pomáha zabezpečiť rovnomerné rozloženie chlóru, čo zvyšuje účinnosť procesu dezinfekcie. Použite čistú, nechlórovanú vodu na prípravu roztoku.

Proces dezinfekcie

  1. Miešanie roztoku: Premiešajte vhodné množstvo podchloridu sodného s vodou. Uistite sa, že je dobre premiešaný predtým, než ho pridáte do studne.

  2. Zavedenie roztoku do studne: Jemne nalejte roztok do studne, snažiac sa ho rovnomerne rozdeliť.

  3. Chlorovanie vodného systému: Po pridaní roztoku do studne musíte uistiť sa, že chlor sa dostal do všetkých častí vodného systému. To znamená, že musíte nechať pretekať chlorovanú vodu cez všetky kohútiky, kým nezazriete zápach chloru.

  4. Doba reakcie: Po vykonaní chlorácie nechajte chlor v systéme minimálne 12 hodín. To umožní podchloridu sodnému neutralizovať všetky patogény.

  5. Prepláchnutie systému: Po uplynutí doby reakcie prepláchnite systém, kým nezmizne zápach chloru. Môže to trvať nejaký čas, ale je to nevyhnutné pre zabezpečenie, že voda je bezpečná na použitie.

Dôležité je si uvedomiť, že účinnosť dezinfekcie závisí od mnohých faktorov, vrátane koncentrácie podchloridu sodného v roztoku, teploty, doby kontaktu a pH vody. Tu je niekoľko ďalších poznámok na túto tému:

Skontrolujte ponuku vybavenia kúpeľní v našom obchode!

Koncentrácia podchloridu sodného

Väčšina domácich roztokov obsahuje 5-6% podchloridu sodného. Uistite sa, že poznáte koncentráciu podchloridu sodného vo vašom roztoku, ktorý používate, aby ste správne prispôsobili množstvo podchloridu pre veľkosť studne.

Teplota

Podchlorid sodný pôsobí lepšie v teplejších podmienkach. Ak dezinfikujete v chladnejších podmienkach, môže byť potrebné zvýšiť množstvo bielidla alebo čas expozície.

Čas kontaktu

Podchlorid sodný potrebuje čas na účinné neutralizovanie patogénov. Odporúča sa nechať chlor v systéme minimálne 12 hodín, ale dlhší čas expozície môže byť potrebný pre väčšie studne alebo vody s vyššou koncentráciou patogénov.

pH vody

Podchlorid sodný je najúčinnejší, keď pH vody je medzi 6 a 7. Voda s vyšším pH môže neutralizovať podchlorid sodný, čo znamená, že môže byť potrebné viac bielidla na účinnú dezinfekciu.

Zhrnutie, dezinfekcia studní pomocou podchloridu sodného je účinným spôsobom udržiavať čistotu a bezpečnosť pitnej vody. Nezabudnite však dodržiavať správne postupy a vždy dbať na bezpečnosť pri manipulácii s chemikáliami, ako je podchlorid sodný.

Autor: Marcel Apola

Zdroje: pubs.nmsu.edu, texashelp.tamu.edu, gov.pl