sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Čím může hrozit používání telefonu na toaletě?

17-05-2023

V dnešní době jsou mobilní telefony běžně používány lidmi po celém světě a staly se nedílnou součástí našeho života. Většina lidí má svůj telefon u sebe většinu dne a mnoho lidí ho dokonce používá i na toaletě. Nicméně, používání telefonu na toaletě může mít vážné následky pro naše zdraví a hygienu.

Mobilní telefony jsou nedílnou součástí našeho každodenního života. Používáme je k tomu, abychom komunikovali s ostatními, kontrolovali e-maily, prohlíželi sociální média a prováděli mnoho dalších činností. Mnoho lidí si zvyklo používat telefon dokonce i v nejintimnějších okamžicích - například při používání toalety. Bohužel, tato praxe může vést k vážným zdravotním a hygienickým problémům. V tomto článku si povíme, proč byste neměli používat telefon na toaletě.

Přenos bakterií a virů

Prvním nebezpečím spojeným s používáním telefonu na toaletě je riziko bakteriální infekce. Podle studií provedených na University of Arizona mohou být chytré telefony obsahovat až 10krát více bakterií po použití na záchodě. Mnoho z těchto bakterií je škodlivých pro lidské zdraví, jako například Escherichia coli, známá také jako bakterie E. coli, nebo Salmonella. Když přineseme telefon na toaletu, riskujeme přenos těchto bakterií na povrch telefonu, který poté dotýkáme své tváře, úst nebo nosu.

Kromě bakterií mohou v toaletě přežívat také viry, jako je norovirus, který je velmi nakažlivý a způsobuje příznaky jako průjem, zvracení a bolesti břicha. Tento virus může přežít na površích po mnoho dní a dotykem telefonu, který jsme používali na toaletě, ho můžeme přenést na jiné povrchy a tím šířit infekci. Proto je důležité si pamatovat na dezinfekci telefonu po použití toalety.

Negativní vliv na organismus a psychiku

Existují také studie, které naznačují, že používání telefonu na toaletě může mít negativní vliv na naše duševní zdraví. Lidé, kteří používají telefony na toaletě, mohou zažívat větší stres a napětí, stejně jako zvýšené riziko závislosti na mobilních zařízeních. Zavedení telefonu do soukromého prostoru, jako je toaleta, může vést k nezdravému zvyku používání mobilních zařízení v jiných soukromých místech, jako jsou postel nebo jídelna.

Nesmíme také zapomínat, že používání telefonu na toaletě může vést k poruchám procesu vyprazdňování, což může mít za následek zácpu a dokonce i onemocnění trávicího systému. Telefony, zejména chytré telefony, pohlcují naši pozornost a často nás přimějí zdržovat se na toaletě déle. To může vést k nevhodnému napětí svalů řitního otvoru a poruchám peristaltiky střev, což zase vede k problémům s vyprazdňováním.

Hrozba pro zařízení

Používáním telefonu na toaletě vystavujeme naše zařízení kontaktu s vlhkostí, což může vést k poškození nebo poruše jeho citlivých součástí. Voda z toalety obsahuje řadu chemických látek, které mohou negativně ovlivnit funkci zařízení a také vést k jeho korozi. Navíc, používáním telefonu na toaletě zvyšujeme riziko jeho upuštění do toalety nebo umyvadla, což může mít za následek trvalé poškození zařízení.

V případě, že telefon spadne do toalety, může být poškozen a nepoužitelný. Navíc, oprava nebo výměna telefonu může být nákladná a časově náročná. Je také třeba mít na paměti, že voda a elektronika nejdou dohromady, takže telefon, který byl zalit, může být obtížný nebo nemožný k opravě.

Shrnutí

Používání telefonu na toaletě se může zdát pohodlné a někdy nevyhnutelné, ale mělo by se tomu vyhýbat. Může to vést k mnoha nepříjemným zdravotním a technickým problémům, které mohou být nákladné a časově náročné na opravu nebo léčbu. Aby se těmto problémům předešlo, je dobré se naučit odložit telefon jako součást vybavení koupelny a nechat ho před vstupem na toaletu a soustředit se na relaxaci a vyprázdnění.

Autor: Marcel Apola